Ethereum doorstaat grotendeels eerste grote test voor proof of stake

Ethereum proof of stake

Gisteren hebben Ethereum-ontwikkelaars de eerste grote test uitgevoerd van de aanstaande verhuizing van de blockchain naar proof of stake.

Tot nu toe hadden ontwikkelaars de grote verandering grotendeels uitgeprobeerd op testnets, dit zijn speciale klonen van de Ethereum-blockchain die zijn ontworpen voor testdoeleinden. Wat gisteren anders was, was dat ze een test uitvoerden op een versie van het eigenlijke mainnet, om te zien of de code werkte op de echte blockchain.

Omdat de ontwikkelaars de wijzigingen niet volledig wilden uitvoeren, hebben ze een zogenaamde ”Shadow Fork” gemaakt om deze te testen. Dit is een experimentele oefening waarbij sommige validatorknooppunten zich afsplitsen van het hoofdnetwerk en de upgrade zelf hebben uitgevoerd. Het had geen invloed op de rest van het netwerk.

”Shadow forks geven ons een meer realistisch omgeving om in te testen dan het lanceren van nieuwe testnets. Dit komt omdat bestaande testnets al organische transacties en een grote staatsgrootte en blokgeschiedenis hebben. Hierdoor komen de nodes meer onder druk te staan dan de nieuwe testnets,” vertelde Tim Beiko, leider van het kernprotocolvergaderingen van Ethereum.

Het evenement was bedoeld om de Ethereum-ontwikkelaars te helpen zich voor te bereiden op “de fusie” – een verwachte gebeurtenis wanneer Ethereum zijn consensusalgoritme verandert van proof of work naar proof of stake. Al sinds 2016 heeft Ethereum een overstap gepland naar proof of stake. Het lijkt er dan nu ook echt eindelijk op dat het zijn doel nadert.

Het doel van de Shadow forks was om te controleren of de validatorknooppunten van beide ketens van Ethereum kunnen samenwerken zodra hun gegevens zijn ‘samengevoegd’. Een ander doel van de shadow forks was om te zien of de clientsoftware die werd gebruikt om Ethereumknooppunten uit te voeren.

Hoe ging de Shadow Fork?

Jayanthi en andere ontwikkelaars meldden dat het evenement grotendeels succesvol was. Het gevorkte netwerk was in staat om blokken te produceren en transacties volledig af te ronden met behulp van het proof-of-stake-algoritme. De validatorknooppunten produceerden ongeveer 26.176 met een gemiddelde bloktijd van ongeveer 13 seconden.

De eerste voortekenen zijn dus positief. Meer details over het onderwerp zullen naar verwachting naar boven komen in een aanstaande ontwikkelaarsoproep op 15 april.

Denk jij dat Ethereum groter kan worden dan Bitcoin door de verandering naar Proof of Stake? Laat het weten in het Ethereum forum.

gerelateerde artikelen