Is Dogecoin de volgende Bitcoin?

Dogecoin boekte de afgelopen twee jaar spannende prijsstijgingen. Hoeveel hoger kan de cryptocurrency met meme-thema vanaf hier gaan?

Dogecoin (DOGE -0,36%) verslaat in sommige opzichten al Bitcoin (BTC 1,43%). In andere is de digitale munt met de schattige hondenmascotte mijlen en mijlen achter de grootste en oudste cryptocurrency. Bovendien lijken de technische platforms behoorlijk op elkaar, aangezien Doge een verre afstammeling is van het Bitcoin-systeem – met enkele aanpassingen onderweg.

Na enkele jaren te hebben meegeholpen met kleine prijsstijgingen, kwam Dogecoin in de schijnwerpers tijdens de wervelwind van sociale media van begin 2021. De muntprijzen zijn ver verwijderd van het hoogtepunt van die rage, maar Dogecoin presteerde de afgelopen twee jaar nog steeds beter dan Bitcoin:

bitcoin

Staat Dogecoin op het punt om Bitcoin op de lange termijn van de troon te stoten in de cryptosector?

What’s the difference?

Laten we eerst een korte geschiedenisles nemen.

Bitcoin was misschien wel de eerste cryptocurrency ter wereld. Gebaseerd op een witboek uit 2008 van een nog onbekende auteur met de codenaam Satoshi Nakamoto, werd het eerste Bitcoin-blok in 2009 gedolven en vond de eerste commerciële transactie het jaar daarop plaats. Destijds kochten 10.000 Bitcoins twee pizza’s – een transactie die $ 4,1 miljoen waard zou zijn tegen de huidige Bitcoin-prijzen.

Veel enthousiastelingen hebben Bitcoin aanvankelijk gedolven met hun eigen computers en grafische kaarten. Het duurde niet lang voordat gespecialiseerde Bitcoin-mininghalfgeleiders op de markt verschenen, die door de mining-algoritmen scheurden met snelheden die zelfs de beste pc-hardware niet kon evenaren. Als reactie op dit mijnprobleem werd Litecoin (LTC -0,62%) in 2011 gecreëerd als een op betalingen gerichte Bitcoin-kloon met een paar belangrijke aanpassingen.

Deze cryptocurrency gebruikt een ander mijnalgoritme dat scrypt wordt genoemd, een bewuste keuze die het beter geschikt maakt voor gewone computersystemen. Bovendien zijn de technische parameters van Litecoin anders, wat resulteert in snellere transactieafwikkelingen en een levensduur van maximaal 84 miljoen munten versus 21 miljoen voor Bitcoin. Het nadeel van deze efficiëntieverbeteringen is een minder ijzersterk beveiligingssysteem dat misschien gemakkelijker te hacken is.

De volgende in deze erfgoedketen was Junkcoin, een experimentele nakomeling van Litecoin die vasthield aan het pc-vriendelijke scrypt-systeem en het aantal totale munten verhoogde. Luckycoin volgde als een Junkcoin-kloon, waardoor de muntkap nog verder werd verhoogd. Tegenwoordig blijft Litecoin een serieuze cryptocurrency, maar de springplanken van Junkcoin en Luckycoin zijn slechts voetnoten in de geschiedenis van cryptocurrency.

Ten slotte begon Dogecoin in 2013 als een geknepen kloon van Luckycoin. We kijken nog steeds naar het scrypt-mining-algoritme, maar de limiet op de levenslange muntproductie is verdwenen. Elk nieuw Dogecoin-blok wordt ook beloond met 10.000 nieuwe tokens, vergeleken met 50 Litecoins of 6,25 Bitcoins per vers gedolven blok van die cryptocurrencies.

Wat betekent het?

Dit is wat we hebben na die stapsgewijze keten van cryptocurrency-evolutie.

Bitcoin is een bloedserieuze cryptocurrency, ontworpen als een veilig systeem voor het opslaan van waarde op de lange termijn. Je kunt ook dingen betalen met deze digitale munt, maar geldoverdrachten duren een tijdje en brengen aanzienlijke transactiekosten met zich mee. Tegenwoordig staat de totale marktwaarde van Bitcoin op $868 miljard en de prijs per munt is ongeveer $41.300.

In de andere hoek werd Dogecoin oorspronkelijk gelanceerd als een grap tussen twee programmeurs zonder echte langetermijndoelen en ambities. De technische aanpassingen hebben geleid tot een wendbaarder systeem voor digitale betalingen met snellere en goedkopere transacties, maar ten koste van een zwakkere gegevensbeveiliging. Het ontbreken van een harde limiet op het aantal Dogecoin-tokens wijst ook op enorme inflatie op de lange termijn. De marktwaarde van Dogecoin komt neer op $ 18,9 miljard tegen een prijs van $ 0,14 per munt.

Bitcoin-mijnwerkers moeten gespecialiseerde chips gebruiken omdat pc-processors en grafische kaarten eenvoudigweg niet kunnen concurreren met chips die speciaal zijn ontworpen om de onderliggende SHA-256-coderingsroutine te verwerken. Het scrypt-systeem van Dogecoin is meer uitnodigend voor gewone hardware met een grote voorraad geheugenchips, dus het is een betere keuze voor liefhebbers van cryptomining met snelle grafische kaarten.

Dogecoin

Doge is echt niet de volgende Bitcoin

Aan het eind van de dag hebben deze twee cryptocurrencies veel gedeeld DNA en geschiedenis, maar zijn ze heel verschillend als het gaat om real-world bruikbaarheid. Dogecoin zou in ieder geval Litecoin of Ripple kunnen uitdagen als een efficiënt platform voor geldoverdracht, maar zelfs die ambitie lijkt tekort te schieten als je kijkt naar de inkomende inflatie van Dogecoin en de lichtere focus op gegevensbeveiliging.

De munt heeft nog een ding, en dat is de luchtige marketingboodschap met microscopisch kleine muntprijzen en een schattige mascotte. In de handen van een meester-marketeer zou dat voldoende kunnen zijn om een cryptocurrency met langetermijnwaarde te creëren. Kan zijn. Misschien. Je weet maar nooit.

Maar Dogecoin zal nooit de plaats van Bitcoin in het cryptocurrency-universum innemen, omdat dat in de eerste plaats nooit het plan was.

gerelateerde artikelen