De VS neemt maatregelen tegen Russische Bitcoin miners

Bitcoin miners

Voor de eerste keer ooit richt het Amerikaanse ministerie van Financiën zich op bitcoin miners die in Rusland actief zijn, aangezien de oorlog van het land tegen Oekraïne zijn derde maand nadert. In de laatste ronde van sancties zegt het Amerikaanse ministerie van Financiën dat het actie onderneemt tegen bedrijven in de Russische mijnindustrie voor virtuele valuta. Volgens gegevens van de Universiteit van Cambridge is Rusland de op twee na grootste bestemming ter wereld voor bitcoin-mining.

“Door enorme serverfarms te exploiteren die internationaal mijncapaciteit voor virtuele valuta verkopen, helpen deze bedrijven Rusland geld te verdienen”, zei staatssecretaris voor Terrorisme en Financiële Inlichtingen Brian Nelson in een persbericht dat woensdagmiddag werd vrijgegeven.

“Rusland heeft een comparatief voordeel in cryptomining vanwege energiebronnen en een koud klimaat. Mijnbouwbedrijven zijn echter afhankelijk van geïmporteerde computerapparatuur en fiat-betalingen, waardoor ze kwetsbaar zijn voor sancties”, vervolgt de verklaring.

De Verenigde Staten beschouwen inkomsten uit de crypto-mijnindustrie als een potentiële bedreiging. De VS wil voorkomen dat de inkomsten gebruikt kunnen worden voor het Poetin-regime.

Welke Bitcoin Miners worden getroffen?

Een van de bedrijven die het doelwit zijn van Amerikaanse sancties is BitRiver, dat werd opgericht in 2017. Zoals de naam al aangeeft, zijn de mijnbouwbedrijven ondersteunt met waterkracht. Het mijnbouwbedrijf heeft volgens zijn website meer dan 200 fulltime medewerkers in drie kantoren in heel Rusland.

Het Office of Foreign Assets Control heeft 10 in Rusland gevestigde dochterondernemingen van BitRiver uitgekozen in zijn meest recente reeks sancties. Dit tegen bedrijven en individuen die Rusland helpen de klap van economische sancties te verzachten. CNBC nam contact op met BitRiver-CEO Igor Runets voor commentaar en hoorde niet meteen iets terug.

De zorg is dat, vergelijkbaar met hoe Iran naar verluidt bitcoin-mining gebruikt om sancties te ontduiken , Rusland ook zijn enorme energiebronnen kan kanaliseren naar cryptomining-activiteiten als een manier om de economische blokkade van het Westen te omzeilen.

Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwt in een nieuw rapport dat bitcoin landen zoals Rusland in staat zou kunnen stellen om geld te verdienen met energiebronnen, “waarvan sommige vanwege sancties niet kunnen worden geëxporteerd.”

Het Amerikaanse Congres heeft gestemd voor een verbod op de invoer van olie, gas en steenkool uit Rusland , terwijl de Europese Unie soortgelijke maatregelen overweegt, ondanks de grote afhankelijkheid van het blok van de hulpbronnen van Moskou. De EU heeft voorgesteld om Russische steenkool te verbieden, en er zijn ook oliesancties in de maak.

Het IMF waarschuwt dat dit soort geld verdienen met energiebronnen via cryptomining “direct op blockchains en buiten het financiële systeem waar de sancties worden geïmplementeerd” gebeurt en dat miners “direct inkomsten genereren van gebruikers die transactiekosten betalen aan miners”, waaronder gesanctioneerde regeringen.

Maar houd er rekening mee dat de omvang van mijnbouwactiviteiten in het niet valt bij de omvang van de sancties die door het Westen aan Rusland worden opgelegd.

Het IMF merkt dat het aandeel van mijnbouw in gesanctioneerde landen relatief beperkt is.

De organisatie schat dat het maandelijkse gemiddelde van alle inkomsten uit bitcoin-mijnbouw vorig jaar ongeveer $ 1,4 miljard was. Hiervan hebben Russische miners zo’n 11% kunnen vangen en Iraanse miners zo’n 3%.

Zullen de opgelegde sancties van de Verenigde Staten invloed hebben op de koers van de bitcoin? Deel je mening en stel vragen in ons Bitcoin forum.

gerelateerde artikelen